0472 61 62 46 (Mieke) - 0468 47 09 79 (Liesbeth) - 0493 47 98 44 (Tanja) - 0469 25 26 00 (Hatice) info@praktijkmommen.be

Low FODMAP dieet

bij spastische darmen (= Prikkelbare Darm Syndroom) of soms ook met de Engelse benaming vermeld: IBS (= Irritable Bowel Syndrome).

Er is sprake van het prikkelbare darm syndroom als je gedurende en zestal maanden voortdurend of met tussenpauzen buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik hebt, met daarbij één of meer van de volgende klachten:

  • een opgeblazen gevoel in de buik
  • een wisselend ontlastingspatroon (geregeld diarree en/of verstopping of een afwisseling van beide)
  • wijzigingen in de manier van ontlasten (abnormaal persen, loze aandrang of het gevoel van onvolledige ontlasting)
  • winderigheid
  • een pijnlijke en gevoelige dikke darm
  • krampen

Soms gaat het gepaard met andere klachten zoals misselijkheid, minder goed verteren van voedsel en herhaaldelijk boeren (dyspepsie), moeheid, klachten bij het plassen (dysurie)… De klachten zijn vaak langdurig, komen voor in periodes, en zijn doorgaans wisselend van aard.

Uit onderzoek blijkt dat het low-FODMAP- dieet de klachten bij PDS of IBS aanzienlijk verminderd.

Wat zijn FODMAPS?

FODMAP of Fermentable Oligo-, Di-, and Monosaccharides, And Polyols (of vertaald: Fermenteerbare Oligo-, Di- en Monosacchariden en Polyolen) is een verzamelnaam voor koolhydraten die dagelijks in onze voeding aanwezig zijn.

De FODMAP’s  in de voeding zijn fructanen, galactanen, lactose, fructose en polyolen. Ze worden slecht opgenomen in de dunne darm waardoor ze de dikke darm bereiken. Doordat de FODMAP’s niet of onvoldoende opgenomen zijn trekken ze vocht aan, wat ervoor zorgt dat de darmen uitzetten. Bovendien fungeren ze in de dikke darm als voedselbron voor de darmbacteriën, waardoor ze gaan gisten. Door het aanwezige vocht en de gassen verhoogt de druk in de darmen, met allerlei buikklachten tot gevolg (o.a. opgeblazen gevoel, diarree, krampen, buikpijn, constipatie, winderigheid, …). Door de FODMAP’s uit de voeding te weren, gaan de klachten verminderen.

Nota: Mensen met PDS zonder darmklachten, of zij die voldoende geholpen zijn met bv. een spasmolyticum (= geneesmiddel dat spasmen of de pijnlijke krampen opheft), hoeven dit dieet niet te volgen.

Als je dit laag-FODMAP-dieet overweegt, overleg dan eerst met je arts. Bekijk welke onderzoeken of testen er al gebeurd zijn. Laat je begeleiden door een gespecialiseerde diëtist.

Mieke heeft al heel wat jaren ervaring in het begeleiden van dit dieet. Een deskundige begeleiding en ondersteuning is essentieel om succesvol dit laag-FODMAP-dieet te volgen. Dit omdat het lastig is om zelf uit te zoeken welke voedingsmiddelen je kan eten en welke je moet vermijden, het is geen makkelijk dieet. Het is het ook belangrijk om informatie uit een juiste, betrouwbare bron te krijgen en niet alles over te nemen wat op internet verschijnt. Ook is het belangrijk om niet onnodig bepaalde (gezonde) voedingsmiddelen te weren uit je voeding en om lekker, gevarieerd, voedzaam én FODMAP arm eten.

Na een eliminatie van 6 weken worden de FODMAP’s geleidelijk terug geïntroduceerd in de voeding. Op die manier kunnen we de boosdoeners identificeren.  Gelukkig ben je meestal niet gevoelig aan alle FODMAP’s.

Pin It on Pinterest